Ester Fornells y Josep Moya en la Cadena SER: «Da miedo la cantidad de personas mayores que estan sufriendo maltratos»

Ester Fornells y Josep Moya en la Cadena SER: «Da miedo la cantidad de personas mayores que estan sufriendo maltratos»

El pasado 15 de junio los autores de Los malos tratos a las personas mayores visitaron el programa El Balcó de la Cadena SER Catalunya para hablar de la realidad que viven muchísimas personas mayores en España, ya sea en sus casas viviendo solas, con su entorno familiar o en residencias u otros centros. Ester Fornells y Josep Moya concluyeron su investigación con una visión terrorífica que nos habla de un problema social y estructural y que afecta mayoritariamente a mujeres. Si ya de por si los maltratos son muy difíciles de denunciar, ¿qué ocurre con un colectivo que está todavía más silenciado como es la gente mayor?

Aquí tenéis la noticia en la web de la Cadena SER y el audio de la entrevista en el programa El Balcó.

Una dona de 88 anys. Un informe dels serveis socials sobre el maltractament psicològic que pateix per part del seu nucli de convivència. I un relat que fa feredat: els seus familiars la ignoren. Li fan el buit i la culpabilitzen de tots els problemes de casa. I la castiguen o l’amenacen: «No podràs tenir els teus diners. No et deixarem veure la televisió». La filla, que té problemes amb l’alcohol, reconeix a l’educadora social que no suporta la càrrega de la seva mare, i que sí, la fa responsable de les coses que no troba o de la roba bruta a terra. Aquest és un dels molts casos recollit a ‘Los malos tratos a las personas mayores’, un llibre recentment presentat i que posa els pèls de punta. La conclusió és que actualment ser àvia, avi al nostre país, és senzillament esfereïdor.

 

Aprofitant el Dia Mundial contra el maltractament a la gent gran, el consell de la Gent Gran de Catalunya, en un comunicat, ho ha titllat de problema social. Un problema que pot afectar a una persona gran independentment de la seva classe social, o d’on visqui, en una residència o en una casa sola o amb més gent. Però sí que afecta majoritàriament a les dones. Prejudicis, abusos de poder, manca de respecte i desconeixement. Encoratgen a les víctimes a denunciar-ho a la policia o serveis socials. En parlem avui amb els autors de ‘Los malos tratos a las personas mayores’, el psiquiatre i psicoanalista, Josep Moya Ollé i la pedagoga, Ester Fornells, que també és fundadora del SEAP (Servei Especialitzat en l’Atenció a les Persones).

Un problema invisibilitzat
«Espanta la quantitat de persones grans que estan patint algun tipus de maltractament», explica Fornells. La pedagoga ha admès que es van esfereir de les seves pròpies conclusions, però encara els espanta més «no tenir recursos» per fer front a aquestes situacions d’un col·lectiu que està «molt silenciat en molts aspectes». Des del 2018, el SEAP ha atès 180 casos, però aquests són «només la punta de l’iceberg, una ínfima part d’una realitat que va en augment», assegura Moya. A més, han apuntat que «la major part dels casos» que intervenen des del SEAP «són en el mateix domicili familiar».

Lee el artículo completo en la web de la Cadena SER.

Libros de la noticia

El autor

Josep Moya, autor de Xoroi edicions
Josep Moya actualmente trabaja como psiquiatra y psicoanalista en el equipo CIPAIS de Barcelona y es psiquiatra asesor del SEAP.
Ester Fornells, autora de Xoroi edicions
Ester Fornells es licenciada en Filosofía y Ciencias de la Educación especializada en el ámbito del maltrato en la infancia y adolescencia.

Más noticias